En lek med språket

Det finns böcker som man fastnar i på grund av fantastiska, egensinniga karaktärer eller en  ovanlig miljö. Andra böcker drar en in i en drivande och oväntad historia eller genom spännande levnadsöden.
Men så finns det böcker som Jag är allt du drömt av Ali Smith. Bokens handling är kanske inte så märkvärdig. En främmande kvinna dyker plöstligt upp hemma hos familjen Smart när de hyr ett semesterhus  någonstans på engelska landsbygden. Trots att ingen vet vad hon egentligen gör där, verkar det konstigt nog helt naturligt att det en dag sitter en främmande människa i vardagsrummet. En kvinna som de alla dras till, drömmer om och vill vara nära. Hon påverkar alla i familjen på olika sätt och hon får dem att visa helt nya sidor av sig själva.
Det var inte handlingen som fick mig att läsa vidare, den lämnade mig ganska oberörd, och egentligen fastnade jag inte speciellt för någon av karakträrerna.
Nej, det var det fantastikt roliga och nyskapande språket som fick mig att vakna till och fullkomligt längta till nästa kapitel för att se hur Smith skulle arbeta med språket där. Totalt hämningslöst låter hon karaktärerna i boken få sitt eget sätt att uttrycka sig. Man inte bara läser orden, man både hör och ser dem där de lekfullt breder ut sig över sidorna. Inledningarna till de olika kapitlen är helt fantastiska och gör en hobbyskribent grön av avund – man skrattar och förundras!
Boken får läsaren att se på skrivandets konst med nya ögon,  så njut och inspireras av Ali Smiths lek med språket.

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker och Litteratur, Bilder och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s