På tal om Strindberg

”Det finns två sätt att få lite lugn, det ena är att inte göra det man ångrar, det andra att inte ångra det man gör”
August Strindberg = jävla bra (för att citera Sean Banan)

”Har kvinnan varit mer förtyckt än mannen? Nej, mindre! Hon har alltid varit skonad för krigstjänst, politiska bestyr, o.s.v. Men hon har icke deltagit i lagstiftningen? Hon har icke velat, utan funnit förmånligare stå över lagen! Kvinnan har valt sin ställning. Nu ångrar hon sig och söker genom bedrägeri komma upp”
August Strindberg = inte så bra

Hmmm. Kanske bara en man av sin tid?

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker och Litteratur, Tankar och inspiration och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till På tal om Strindberg

 1. Halvbonden skriver:

  Såg lite av ett avsnitt om strindbergs liv som gick nu och hann snappa upp på den korta tiden att han sa något som lät som det du skrivit ovan, och även att kvinnan var dålig för att hon inte kämpat för sina rättigheter så som män gjort när de slagits och krigat för att få igenom det de vill. Blev lite irriterad på just det, för det är ju stor skillnad när mannen är tre gånger starkare än kvinnan för det första. Som kvinna ligger man alltid i underläge om det blir fysisk strid, så hur skulle kvinnan kunnat kriga för sina rättigheter mot männen på det sättet? Även det faktum att kvinnan förr i tiden födde barn på barn på barn, då var man rätt låst vid att ta hand om dem, inte så lätt att dra ut i strid då kanske.
  MEn som du säger, de förstod kanske inte bättre på den tiden 🙂
  Ska läsa hans böcker nu, han verkar ha varit en intressant person!

  • MalinC skriver:

   Ja, han var väl inte kvinnornas bästa vän direkt…å andra sidan var han säkert både intressant och duktig som författare. Själv har jag plöjt igenom ”Röda rummet”, men den lockade inte till mer läsning. Fröken Julie är ju förstås ett fantastiskt drama, även om jag inte lästa utan bara sett.
   Du får rekommendera om du läser något bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s