Mirakel i sommar?

Jag skriver ju inte riktigt bokrecensioner men tänkte i alla fall skriva lite om Mirakel av Renate Nedregård som jag för en tid sedan vann på Boktokigs blogg. Det känns extra spännande att läsa ungdomsböcker just nu eftersom jag själv försöker mig på projektet att skriva för ungdomar. Läser och inspireras!

Mirakel handlar om Rakel som tillsammans med sina vänner sjunger i kyrkans kör. En av flickorna i kören bestämmer sig för att ställa upp i idol och Rakel och hennes vänner ser fram emot att få stötta och heja på henne. Men genom ett tips till programmet  får även Rakel chansen att sjunga i Idoluttagningen och till sin stora förvåning går hon vidare. Trots att hon känner sig som en svikare eftersom hennes vän åker ut, njuter hon av ett stärkt självförtroende och att få utveckla sin talang.

Språket är passande för en ungdomsroman – pratigt och rättframt. Men det som får den här boken att sticka ut är själva uppbyggnaden och hur Nedregård växlar mellan nutid och tillbakablickar och mellan Rakels egna tankar och hennes kommunikation med fansen via sin blogg. Jag gillar den här rappa berättartekniken som hoppar friskt mellan miljöer och olika tidsperspektiv och hur Nedregård ändå lyckas förmedla Rakels berättelse på ett tydligt och enkelt sätt.

Som läsare får man följa Rakel både före och efter hennes genombrott. Efter kallar hon sig Mirakel och är en berömd och framgångsrik sångerska som lever ett hetsigt liv med snabba kärleksaffärer, turnéer, droger och alkohol. Före genombrottet är hon den alldagliga flickan i kyrkokören med kristna värderingar och en oskyldig men stark kärlek till körledaren Johannes. Med insprängda Bibelcitat visar Nedregård kyrkans dragningskraft på Rakel samtidigt som hennes ytliga blogginlägg skildrar längtan efter att bli hyllad av skrikande fans.  Ska Rakel välja det ytliga och vackra livet som uppskattad sångerska eller ska hon söka sig tillbaka till sin trygghet och sina rötter i kyrkan?

Den här boken handlar om livsval. Vilken väg vi väljer att gå i livet och vad det är som gör oss lyckliga. Och vad är egentligen lycka?

Vilken tonåring tänker inte på sånt?

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker och Litteratur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s