Vikten av ett namn

Att namn är något vi människor lägger stor vikt vet alla föräldrar (eller blivande) som ägnar timmar åt att leta i namnlistor på nätet för att hitta rätt namn till sin lilla telning. Lagom ovanligt.
Och att folk reagerar på namnet man ger sina barn förstår man ju också. Som när vi funderade på att döpa vår äldsta pojke till River och varpå svärmor anmärkte ganska syrligt ”Well, don´t forget that he is going to live with it for the rest of his life.” (Det blev inte River….)
Eller rockstjärnor som aldrig skulle drömma om att presentera sig som Joakim Larsson när man hellre kan säga Joey Tempest (Det finns säkert några modernare exempel som den här 70-talisten inte kommer på just nu)

Namn alltså.

Linda skriver i sin blogg My corner of the world om vikten av namn i böcker. Hon bytte namn på sin karaktär från Jonathan till Akshay och helt plötslig levde hennes person upp. Han blev någon helt annan, mycket intressantare person.
Trots att jag inte har tänkt så mycket på det tidigare är det givetvis så att namn ger läsaren olika associationer och kan berätta en hel del om härkomst, social bakgrund mm.
Tänk bara stämpeln ”Y-barn” som fanns för några decennier sedan. Det var alla Kenny, Benny, Ronny och Connys i Sverige som buntades ihop och alla ansågs vara besvärliga, ouppforstrade arbetarbarn som skulle skapa problem i skolan. Det finns säkert liknande exempel idag.

I nyligen lästa Artighetsreglerna har författare Amor Towles i alla fall funderat över det eftersom karaktärerna faktiskt ändrar sitt namn när deras sociala situation ändras. Medelklasskillen Theodore blir överklasskillen Tinker (tänk 30-talets New York). Hemmatjejen Katherine blir den självständiga Katey.

Albert heter huvudpersonen i mitt skrivprojekt. Albert. I och för sig hade jag en väldigt tyst och vänlig elev som hette Albert och jag kan inte låta bli att föreställa mig att han ser ut lite så. Men sedan tycker jag att namnet Albert känns gediget och tryggt. Det passar en pålitlig och snäll person som inte gör för mycket väsen av sig. Precis så som min huvudperson är. I alla fall i början…

Hur har ni valt namn till era karaktärer?
Eller har ni bra exempel ur litteraturen på namn som verkligen passar personen (eller inte)?

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker och Litteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s